Index Vakbarát Hírportál

Gyerekcsontok kerültek elő El Diablo sírkamrájából

2010. július 16., péntek 14:50

Maja uralkodó végső nyughelyét fedezték fel Guatemalában egy piramis alatt. A sírban rengeteg jó állapotban fennmaradt fafaragást, kerámiatárgyat, valamint gyermekcsontokat találtak.

A Kr.u. 300 és 600 közötti időszakból származó temetkezésre még májusban bukkantak a dzsungel borította Petén régióban, az ősi El Zotz város feltárása közben, de a felfedezésről csak most számoltak be a régészek. A település, amelynek elnevezése denevért jelent a maják nyelvén, a legnagyobb maja város, Tikal közelében van. El Zotz sokszor vált hadszíntérré, amikor Tikal és egy másik jelentős maja város, a Mexikó északi részén lévő Calakmul hadat üzent egymásnak.

Az El Diablo piramis alatt lévő sír hossza eléri a 4 métert, szélessége 1,2 méter, mélysége pedig másfél méter. A majdnem légmentesen lezárt sírkamrában igen jó állapotban maradtak fenn az ókori textíliák, fafaragások, valamint a gazdagon díszített vörös és sárga kerámiatárgyak, amelyeket hal- és állatmotívumokkal, például vadkanokkal dekoráltak.

Stephen Houston, az amerikai Brown Egyetem régésze a sírkamrát az amerikai Fort Knox erődhöz hasonlította, ahol a szövetségi jegybank aranykészletét őrzik. "Javak, textíliák és kereskedelmi cikkek valóságos lerakata, ez teszi olyan izgalmassá a leletet" - hangsúlyozta az amerikai régész, az ásatás vezetője.

A most feltárt sír új adalékokkal szolgál a maják temetkezési szokásairól. A maja uralkodók eltemetésekor szokás volt serdülőket feláldozni, ám a most feltárt sírban egy év körüli kisgyermekek csontjait fedezték fel. Az uralkodót a maja táncosok hagyományos viseletében helyezték végső nyugalomra, a ruhát kagylókkal és jáde darabkákkal ékesítették.

Rovatok