Index Vakbarát Hírportál

Elveheti a szaglást egy homeopátiás szer

2010. július 20., kedd 15:39

A homeopátiás szerek szigorúbb kivizsgálását kérik a hatóságoktól egy tanulmány szerzői, akik egy meghűlés elleni készítmény káros hatására mutattak rá.

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy egy cinket tartalmazó orrgél és orrspray hatástalan a nátha megelőzésében vagy időtartamának csökkentésében, ráadásul használata összefüggésbe hozható a szaglás elvesztésével.

Az Archives of Otolaryngology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azután fogalmazták meg figyelmeztetésüket, hogy értékelték 25 pácienssel lefolytatott vizsgálatukat, illetve elemezték több jelentés klinikai, biológiai és kísérleti adatait. Az elemzett tanulmányok közül csupán egy volt, amelyik azt mutatta, hogy a homeopátiás cinkterápia enyhítette a meghűlés tüneteit, ám ez a vizsgált szer gyártóinak támogatásával készült.

"Egyre több bizonyíték jelzi, hogy ez a szer kapcsolatba hozható a súlyos, potenciálisan maradandó hyposmiával (csökkent szagérzékeléssel) és az anosmiával (a szaglóérzék elvesztésével, szagláshiánnyal)" – áll a tanulmányban.

A szerzők sürgetik a gyógyszerek engedélyezéséért felelős amerikai hatóságot, az FDA-t, hogy szigorúbban szabályozza a cinket tartalmazó homeopátiás szereket. A kevésbé súlyos betegségek, például a megfázás kezelésére szolgáló termékek vény nélkül kaphatók, és piacra jutásuk előtt nem mennek át szigorú ellenőrzésen.

Rovatok