Index Vakbarát Hírportál

Japán forgó űrszondát küld a Merkúrhoz

2010. július 22., csütörtök 15:42

Sokat jelentett a japán űrkutatóknak a Hayabusa szonda visszatérése, és a sikeren felbuzdulva új küldetések megtervezésébe fogtak. Egyik következő célpontjuk a Merkúr, ahol szélsőségesen forró időjárással kell megküzdeni.

Japán arra készül, hogy 2014-ben űrszondát küldjön a Merkúrra, a Nap legközelebbi szomszédjára. A feladat nem egyszerű, mert a bolygón 450 Celsius-fokot kell túlélnie az eszköznek. Az űrhajót teste forog majd, hogy mindig másik oldalát érje a Nap hője, és a felületét tükrökkel borítják be.

Szejicsi Szakamoto, aki JAXA űrkutatási hivatal kutatását vezeti, arra számít, hogy tükröket körülbelül 160 fokon tudják tartani, míg az űrszonda belsejében, ahol a mérőműszereket tárolják, 60 foknál alacsonyabb lesz a hőmérséklet.

Európában tesztelik majd a különleges borítást, hogy kiderüljön, valóban elviseli-e az extrém időjárást. A JAXA tudósai abban bíznak, hogy 2014 júniusában már készen állnak a kilövésre.

Az amerikaiak már várják

Mostanában népszerű célpont a Merkúr, jelenleg is ott dolgozik a NASA Messenger nevű űrszondája, amely a bolygó körül repülve tárt fel korábban ismeretlen területeket. A bolygó két pólusát 2011-ben térképezi fel a Messenger, és ekkor állandó bolygó körüli pályára áll.

A japán űrkutatásnak lendületet adó Hayabusa űrszonda hét év után, 2010. június 13-án tért vissza. A Föld légkörében megsemmisült, és csak az a kapszula landolt, amelyben egy aszteroidáról hozott magával anyagmintát, egy kevéske gázt.

Rovatok