Index Vakbarát Hírportál

Lábszagölő cipők készülhetnek

2010. augusztus 2., hétfő 15:50

A kutatók eddig is tudták, hogy a grafénban nagy lehetőségek vannak, a gyakorlati eredmények azonban csak most érkeznek. Kiderült például, hogy elpusztítja a baktériumokat, így jó lehet a lábszag ellen.

A grafén csak nemrég került a tudomány figyelmének középpontjába. Egészen a közelmúltig a szén nanocsövekben látták a kutatók a jövő anyagát, aztán kiderült, hogy ezeknek gyártása is problémás, és az elkészült nanocsövekből tárgyakat készíteni is igen nehéz.

A kiterített nanocsövekre emlékeztető grafén azonban sokkal kezelhetőbb anyag, így most már számos kutató ebben látja a jövőt. Főleg, mert a jó tulajdonságait is megtartja: rendkívül ellenálló, így a számítástechnikától a csomagolástudományig számos területen fel lehet használni.

Például a cipőbizniszben, miután kiderült, hogy a grafén képes végezni a baktériumokkal. Egy kínai kísérlet során E.coli baktériumokat helyeztek a grafénre, és figyelték, mi történik az inkubátorba rakott anyaggal. Kis idő múlva kiderült, hogy a baktériumok elpusztulnak, amint kapcsolatba kerülnek a grafénoxiddal.

A folyamatot még nem sikerült teljesen megérteni, de kutatók szerint rövidesen elkészülhetnek az első olyan cipők, amik a grafénnak hála elpusztítják a lábszagért felelős baktériumokat.

Rovatok