Index Vakbarát Hírportál

Növekedésre bírták a csontokat

2010. augusztus 4., szerda 16:13

Amerikai kutatóknak sikerült olyan technológiát kifejleszteniük, amik tartósabb protéziseket ígérnek a közeljövőben.

Bár a mesterséges protézisek beültetésével manapság egyre komolyabb eredményeket lehet elérni, ezek nem tökéletes megoldások, többek között azért sem, mert egy-két évtized alatt elkopnak.

Úgy tűnik, most komoly áttörést sikerült elérni azzal, hogy nyulak szervezetét stimulálva rávették a csontsejteket, hogy körbenőjenek egy beépített protézist. A technológia alkotói a napokban publikálták tanulmányukat az egyik legrangosabb orvosi lapban, a Lancetben.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói a protéziseket növekedésre ösztönző fehérjével vonták be, majd beültették azokat az állatok lábába. A fehérjék arra késztették az állat őssejtjeit, hogy kitöltse a protézis hézagjait. A kutatók szerint négy héttel később az állatok könnyedén tudtak járkálni.

A tapasztalatok tehát igazolták az elképzelést, ugyanakkor sokkal több munkára lesz még szükség, mielőtt a technológiát embereken is kipróbálhatják. A kétlábú élőlények lábainak ugyanis sokkal nagyobb terhelést kell kibírniuk, így számos nehézséget kell még kiküszöbölni.

Rovatok