Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a brit klónállatbotrány

2010. augusztus 6., péntek 11:56

Az előzetesen vártnál nagyobb a klónozott marháktól származó állomány azon a skóciai farmon, ahonnan egy bika húsa az üzletek polcaira került, és el is fogyasztották.

Sajtóértesülések szerint az ügyben érintett Steven és Callim Innes további 96 olyan szarvasmarhát nevel, amelyek klónozott példányoktól származnak. A farmerek, akik a törvényi szabályozást megkerülve értékesítették két ilyen bika húsát, bírósági tárgyalásra és súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Tejüket isszák

Mielőtt mészárszékre kerültek, két klónozott bika 96 borjút nemzett, ezeket a gazdák tejtermelésre fogták be. A Nagy-Britanniában szerdán kirobbant élelmiszerbiztonsági botrány kapcsán az élelmiszeráruház-láncok leszögezték: nem hoznak forgalomba olyan tej- vagy hústerméket, amely klónozott állatok utódaitól származik.

Az Innes családé Skócia legjelentősebb tejgazdasága, állományukban több mint 1400 Holstein marha van, a napi tejhozam óriási.

A fivérek elmondták: nem voltak tudatában annak, hogy a szabályokat megszegve cselekednek. A család ellen vizsgálat folyik, és sokan nyomozást sürgetnek az egyik bika levágása és húsának értékesítése ügyében.

Húsát eszik

A brit élelmiszerbiztonságért felelős, valamint a piacon megjelenő új élelmiszereket engedélyező ügynökség (Food Standard Agency, FSA) szerdán beismerte, hogy egy amerikai klónozott tehéntől származó két bika húsa pite vagy hamburger formájában a boltok polcaira került, megvásárolták, és minden bizonnyal el is fogyasztották.

Noha szakemberek szerint az ilyen állatok húsa és teje nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, Nagy-Britanniában nem engedélyezett forgalmazásuk.

Mindazonáltal a brit mezőgazdasági minisztérium szerint nem lehet kiszűrni, hogy az állatállomány mely egyedei származnak klónoktól, mivel a tenyésztés során import állati spermiumot is fel lehet használni.

Rovatok