Index Vakbarát Hírportál

Újabb pi-rekord

2010. augusztus 6., péntek 13:29

Új pi-rekordnak örülhet a világ: két informatikus ötbillió tizedesjegyig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

A mostani rekord Kondo Sigeru japán és Alexander Yee amerikai informatikusnak köszönhető. Az 54 éves japán férfi otthoni számítógépe kilencven napig dolgozott a számításon, az ellenőrzés 64 órába telt. A gép nem közönséges pc, gazdája maga rakta össze és négymillió forintnyi pénzbe került.

A korábbi csúcs januárban született, akkor egy francia matematikus, Fabrice Bellard közel 2,7 billió tizedesig haladt az osztással.

A pi (π) azért is érdekes százm a matematikában, mert nem ismétlődik számsor a kapott hányadosban. A számot Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a XVI. században. Előbb húsz, majd 36 tizedesjegyig jutott a hányadossal.

A minél pontosabb pinek van gyakorlati értelme is, egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják. Ha egy gép nem működik tökéletesen, akkor a pi valamelyik – vagy több – számjegye nem stimmel, így hamar megmutatkozik a hiba.

Rovatok