Index Vakbarát Hírportál

Megfiatalodnak a riacei bronzszobrok

2010. augusztus 9., hétfő 15:42

Orvosi beavatkozásnak beillő restaurálással születik újjá az a Kr. e. V. századból származó két bronzszobor, melyet 1972-ben a délolasz Calabria tengerében találtak. A riacei bronzszobrok helyreállítása jövő év elejére fejeződik be, addig is láthatóak, jövőbeli sorsukat azonban vita kíséri.

Az ókori szobrok is szenvedhetnek reumában: ez derült ki a két méter magas alkotásokon végzett első vizsgálatokból. Kórházakban is használt orvosi műszerekkel térképezték fel a közel két és fél ezer éves antik bronzfigurák állapotát. A riacei bronzszobrok fájdalmas pontjai a hegesztési vonalakon, vagyis nyaknál, vállnál, csuklónál, bokánál vannak. Itt kell orvosolni a korral járó bajokat.

“Állapotuk stabilizálásra szorul” - fogalmazott a rendkívüli restaurálást végző csoport vezetője Gisella Capponi. Az olasz műtárgy-helyreállítási és -restaurálási központi intézet (Iscr) szakértői többek között elektromágneses sugárzással azonosítják a szabad szemmel nem észrevehető korróziós pontokat. A jövő január-februárig tartó helyreállítás talán végre elárulja, honnan és melyik művésztől származnak az alkotások.

Azt sem tudjuk, kit ábrázolnak. Csak feltételezhető, hogy a fiatalabbnak és idősebbnek elnevezett A és B szobor mestere isteneket vagy harcosokat örökített meg. Szépségüket senki sem vitatja, értéküket az is növeli, hogy kevés bronz alkotás maradt fenn az ókorból. A két szobrot a calabriai Riace partjaitól 300 méterre egy búvár találta meg, aki akkor 72 millió lírát (ma 37 ezer eurónak megfelelő összeget) kapott a páratlan régészeti leletért.

A szobrokat harmincnyolc évvel ezelőtt az akkori restaurálási eszközökkel megtisztították a rájuk rakódott tengeri növényzettől, még agyagmaradékkal teli belsejüket is kiürítették. Azóta azonban nem nyúltak hozzájuk. Itt volt az ideje a modern technológiával végzett restaurálásnak. A szobrokat kívülről-belülről átvilágítják, a háromdimenziós felvételek az alkotások legrejtettebb részeibe is bepillantást engednek. Máris kiderült például, hogy a szobrok lábán a középső ujjat nem a többivel együtt öntötték ki, később helyezték rá a szobrokra.

A restaurálás alatt a szobrok a Reggio Calabria-i Campanella-palotában láthatók. 2011 márciusától pedig - szintén Calabria tartományi székhelyén - az addigra felújított Magna Grecia Nemzeti Múzeum várja a riacei szobrokat.

A szobrok Reggio Calabriában maradnak - hangsúlyozta a helyi régészeti felügyelet a római kulturális tárcának arra a felhívására, hogy jó lenne máshol is kiállítani a riacei szobrokat. A riacei szobrok 1972 óta nem hagyták el Reggio Calabriát, még a miniszterelnök, Silvio Berlusconi sem tudta elérni, hogy 2009 júliusában a L'Aquilában tartott G8-as csúcs idején néhány napra kölcsönadják őket.

Rovatok