Index Vakbarát Hírportál

Vegyszeres a magyar zöldség és gyümölcs

2010. augusztus 10., kedd 16:15

A Levegő Munkacsoport keddi közleménye szerint négy országban 49 vizsgált mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot, 10 mintában pedig nem engedélyezett szerek maradékát találták. Csehországban gyártják a legtisztább élelmiszert, a magyar termékek csupán 21 százaléka felelt meg az uniós előírásoknak.

Az Európai Unió tavaly 11 növényvédő szernek csökkentette a zöldségekben és gyümölcsökben megengedett koncentrációját, az ezzel kapcsolatos rendelkezés idén június 7-én lépett életbe. Az egyik ilyen szert, a procimidont magasan az engedélyezett szint felett mutatták ki a mérések a bolgár, magyar és szlovák mintákban. A bolgár minták emellett a gyermekek és magzatok számára kiemelt veszélyt jelentő, karbendazim nevű hormonkárosító gombaölő szert is tartalmaztak.

A mérések szerint a csehországi termékek voltak a legtisztábbak: az ottani minták 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott a kimutathatósági határ feletti vegyszermaradékot. A legszennyezettebbek a bolgár termékek voltak, a vizsgált termékeknek mindössze 7 százaléka volt tiszta. Három mintában határérték feletti volt a szermaradék, emellett pedig 9 különböző, az EU-ban már betiltott növényvédő szer is volt 8 zöldség- és gyümölcsmintában. Példaként említik, hogy egy Törökországból származó paradicsomban 7 különböző szer volt, amiből 2 az Unióban nem engedélyezett, az egyik szer koncentrációja pedig a határérték négyszeresét tette ki.

Nyomokban gyümölcsöt tartalmaz!

A magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Egy hazai paradicsomban és egy uborkában betiltott szert is kimutattak. A 10 szlovák minta közül 3 felelt meg a rendeletnek, a lengyel származású paradicsomban viszont négyféle vegyszermaradék is kimutatható volt. Az egyetlen szlovák szőlőmintában 6 különböző vegyszer fordult elő, köztük volt olyan, amely az új határérték négyszerese volt.

A Levegő Munkacsoport közleménye szerint a mérések célja az volt, hogy a civil szervezetek figyelmeztessék az élelmiszerláncokat és a hatóságokat a problémákra. Emellett szeretnék felhívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy egy-egy termék milyen sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhat, mielőbb figyelembe kellene venni a különböző szerek együttes hatásait is a határértékek megállapításánál.

Rovatok