Index Vakbarát Hírportál

Szalmonellával gyógyítanák a rákot

2010. augusztus 12., csütörtök 12:02

A szalmonellabaktériummal kezelt daganat képes olyan immunválaszt gerjeszteni, amely elpusztítja a rákos sejteket. A felfedezés segíthet daganatölő immunsejtek létrehozásában.

Az immunrendszer stimulálásával próbálják gyógyíteni a rákot olasz és amerikai szakemberek. "Először egerekben, majd rákos sejtekben és emberi immunsejtekben kísérleteztünk, és úgy találtuk, hogy a szalmonella baktérium ugyanolyan hatású volt. Most már készen állunk arra, hogy embereket vonjunk be kutatásunkba, de még várunk az engedélyekre" - magyarázta Maria Rescigno, a Milánóban működő Európai Onkológiai Intézet kutatója, a tanulmány egyik írója.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ételmérgezéseket kiváltó szalmonellabaktérium - amelyet biztonságos formában használtak, hogy ne okozzon maga is fertőzést - közreműködött a rákos sejtek megjelölésében, így a szervezet immunrendszere képes volt felkutatni és elpusztítani ezeket a sejteket.

A rák nagyon korai szakaszában az immunsejtek gyakran felismerik a rákos sejteket mint abnormális sejteket, és elpusztítják azokat - írták a Science Translational Medicine szaklap szerdán megjelent számában. Ez a folyamat a connexin 43 fehérje működésén alapul, amely kicsiny kommunikációs csatornákat hoz létre a különféle típusú sejtek között. A tumor eredetű peptid fehérje részecskéi ezeken a csatornákon keresztül jutnak be az immunsejtekbe, és specifikus immunválaszt gerjesztenek a betegség ellen.

Ám amikor a rákos sejtek növekednek és elterjednek, láthatatlanná válhatnak az immunsejtek számára, mivel kevés connexin 43 termelődik.

Tanulmányukban a szakemberek elsősorban melanómasejteket vizsgálták - a bőrrák legveszélyesebb formáját, amelyre nincs gyógymód, és igen kevés a hatékony kezelés lehetősége.

Rescigno és kollégái felfedezték, hogy szalmonellabaktériumot juttatva rákos egerekbe és emberi melanómasejtekbe, növelni tudták a connexin 43 fehérje mennyiségét a rákos sejtekben. Ennek eredményeként új kommunikációs csatornák jöttek létre, az immunsejtek aktivizálódtak, és folytatták a rákos sejtek megölését. Ez a technika megvédte az egereket attól is, hogy a rák megtámadja szervezetük más részeit is - közölte Rescigno. 

Rovatok