Index Vakbarát Hírportál

Új majomfajt találtak Kolumbiában

2010. augusztus 13., péntek 15:24

Veszélyben lévő amazonasi majomfajt találtak Kolumbiában, az állatok kicsiny, elzárt populációját az erdőirtás fenyegeti.

Majomfaj felfedezését jelentette be a nemzetközi természetvédő szervezet, a Conservation International. A szervezet anyagilag támogatja a kutatást a kolumbiai esőerdőkben, amelyek eddig a szélsőbaloldali gerillák jelenléte miatt túl veszélyes területek voltak a tudományos munkákhoz. A Kolumbiai Állami Egyetem szakemberei az új faj 13 csoportját fedezték fel, amelyeket Caqueta titi majomnak neveztek el, mivel a perui határnál fekvő Caqueta államban találtak rájuk.

A szakemberek a Primate Conservation szaklapban mutatták be kutatásaik eredményeit. Az új faj kihalófélben van, kevesebb mint 250 ilyen majom él és az erdőirtás veszélyezteti jelenlegi élőhelyüket.

A kabócamajom-formákhoz tartozó új faj, tudományos nevén Callicebus caquetensis, macska nagyságú és szürkésbarna szőre van. Az állatok különlegessége, hogy nincsen fehér csík a homlokukon, ami a többi kabócamajomnál tipikus.

"Ez egy lenyűgöző felfedezés" - hangoztatta Jeffrey French, a Nebraskai Egyetem biológusa és pszichológus professzora, aki az amazonasi-esőerdőben dolgozik főemlősökkel Brazíliában.

Igazolt hiányzás

Kolumbia egyes részei, amelyek régebben a gerillacsoportok ellenőrzése alatt álltak, az elmúlt években biztonságosabbak lettek, mivel a kormány sikeresen fellépett a lázadók ellen, miközben kőolaj és más értékes ércek után kutattak.

A kutatócsoport - Thomas Defler, Marta Bueno professzorok és Javier Garcia egyetemista - 2008-ban ment el Caquetába, három évtizeddel Martin Moynihan híres állatviselkedési szakember után, aki először fedezte fel az új fajt ezen területen. A térség akkor egyáltalán nem volt biztonságos ahhoz, hogy további kutatások igazolni tudják megfigyeléseit.

Kutatók szerint az állatok monogámok, ami különlegesség a majmok között, de gyakori a kabócamajmoknál, és általában évente csak egy kölyköt szülnek. Híváshangjaik komplikáltak és általában négyes csoportokban mozognak az erdőben.

Juan Mayer, Kolumbia korábbi környezetvédelmi minisztere közölte, hogy a térségbeli erdőirtások miatt az állatok élőhelyének megmentése érdekében hatalmas erőfeszítések szükségesek.

Paul Garner főemlőskutató és antropológus professzor elmondta, hogy a kabócamajmok fontos szerepet játszanak az erdőben, magokat szórnak szét, növényeket poroznak be és segítenek az erdő regenerálódásában. Az új majomfaj azért fontos, mert egyértelműen mutatja, hogy a világ esőerdőiben még több, eddig föl nem fedezet főemlős is élhet.

Rovatok