Index Vakbarát Hírportál

Tizenhét éves panda szült Kínában

2010. augusztus 16., hétfő 13:26

Tizenhét éves pandamatróna adott életet egy bocsnak Kína délnyugati részén. A pandák ráadásul nagyon nehezen szaporodnak fogságban, Csini azonban nem először lepi meg gondozóit.

A pandaanya, amelynek kora egy hatvanas éveiben járó emberének felel meg, a szakemberek minden várakozására rácáfolva hozta világra 125 grammos nőstény utódját négyórás vajúdás után. Az óriáspandák védelmével és kutatásával foglalkozó, Szecsuán tartománybeli Volong központ közlése szerint anya és kicsinye is jól van.

A Csini névre hallgató anyamedve már 2007-ben meglepte gondozóit, amikor 13 és fél évesen utódot hozott világra. Vemhessége akkor 324 napig tartott az átlagosnak számító 120-150 helyett.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) hírhedten nehezen szaporodik fogságban, de Kínában már-már művészi tökélyre fejlesztették ennek előmozdítását. A Volong központban idén eddig 11 pandaszülést vezettek le, és a következő egy-két hónapban további legalább 10 bocs világra jövetelére számítanak.

"A pandák tavasszal tüzelnek és ősszel szülnek. Ez a fő oka a várható baby-boomnak" - magyarázta Tang Csun-hsziang (Dang Chunxiang), az intézet szakértője. A vadon kizárólag Kínában honos óriáspanda a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint végveszélyben lévő faj. Természetes környezetben ma becslések szerint 1500-3000 példány élhet belőlük.

Rovatok