Index Vakbarát Hírportál

Korallok segítenek a rákkutatásban

2010. augusztus 17., kedd 14:09

Ausztrál kutatók ragyogó színű, sekély vízben élő korallcsoportot találtak, ami segíthet a rákkutatásban és a globális felmelegedés okozta változások felismerésében is.

Az élénken fluoreszkáló korallcsoportra a Lord Howe sziget közelében  találtak rá, Ausztrália partjaitól mintegy 600 kilométerre keletre. „A korallokban lévő pigmenteket élő sejtek festésére fogjuk használni, hogy ily módon jobban ki tudjuk mutatni, milyen folyamatok zajlanak le a rákos sejtekben" – nyilatkozta Anya Salih, a Nyugat-Sydney Egyetem kutatója.

Ezeket a fluoreszkáló anyagokat az egészséges és rákos sejtek változásának és növekedésének megfigyeléséra használják. A korallok között számosnak erős vörös színe van, ami különösen értékes a rákkutatásban, mivel ez a szín lehetővé teszi, hogy a kutatók a szövet  belső részeit is láthassák.

Salih a Kaliforniai Egyetem szakembereivel dolgozik együtt, akikkel az egészséges és rákos sejtek közötti különbségeket, illetve a rák elleni gyógyszerek hatékonyságát kutatják.

A korallokat a kutatók akkor fedezték fel, amikor tanulmányozták a Lord Howe sziget közelében az év elején tapasztalt hatalmas korallkifehéredést, amit a tengervíz felmelegedése okozott. A fluoreszcens korallokat a kifehéredés kevésbé károsította. Ez alátámaszthatja azt az elméletet, miszerint a fluoreszkálás bizonyos fokú védelmet nyújt a a hőmérsékleti változásoknak kitett koralloknak.

Rovatok