Index Vakbarát Hírportál

Megjavították az űrállomás hűtőberendezését

2010. augusztus 17., kedd 09:08

Amerikai űrhajósok az űrbe kilépve hétfőn új ammóniumpumpát szereltek fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amivel befejezték a hűtőberendezés javítását.

Douglas Wheelock, aki tíz napon belül immár a harmadik űrsétáját végezte el, a helyére csavarozta a fürdőkád méretű pumpát, Tracy Caldwell Dyson pedig bekötötte az elektromos vezetékeket. A berendezés első próbaüzeme sikeres volt.

Az ammóniumvezetékek csatlakoztatása után - szemben az első űrsétával - ezúttal nem tapasztaltak szivárgást, aminek megszűntetésére egy második kiszállásra volt szükség. Szakérők szerint ez volt az eddigi legbonyolultabb javítási művelet az ISS 12 éves történetében.

A NASA szerint, ha minden jól megy, az űrállomás hűtőrendszerét csütörtökön helyezhetik ismét teljes üzembe. A rendszer a két, 355 kilogrammos ammóniumpumpa egyikének július 31-i történt meghibásodása óta csak félgőzzel működik.

Az űrállomáson felfüggesztették a kutatómunkát és lekapcsoltak minden nélkülözhető berendezést, nehogy túlterheljék a másik, még működőképes pumpát. Wheelocknak és Caldwell Dysonnak kétszer is ki kellett szállniuk az űrbe, míg végül le tudták szerelni az elromlott pumpát.

A NASA szerint egy negyedik űrsétára is szükség lesz a tönkrement pumpa biztonságosabb elhelyezéséhez, de a repülés-irányítás még nem döntötte el, hogy azt az űrállomás jelenlegi legénysége, vagy a következő fogja-e elvégezni.

A szakembereknek még nem sikerült megállapítaniuk, hogy mi okozhatott zárlatot a tönkrement pumpában. Az űrállomáson négy tartalék berendezés volt. A hétfőn felszerelt volt közülük a legrégebbi, amelyet 2006-ban juttattak fel az ISS-re.

Az űrállomás, amelyen jelenleg három amerikai és három orosz űrhajós tartózkodik, a tervek szerint 2020-ig marad használatban.

Rovatok