1 Index - Tudomány - Megtalálták az emberiség ősanyját

Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az emberiség ősanyját

2010. augusztus 18., szerda 14:56

Az egész, jelenleg élő emberiséget egyetlen ősre visszavezető ősanya-elmélet régóta népszerű a tudósok körében. A nyolcvanas évek óta dolgoznak a genetikusok azon, hogy bebizonyítsák, vagy éppen megcáfolják a teóriát.

A Rice University kutatóinak most nagyszabású genetikai vizsgálattal sikerült alátámasztani, hogy a teljes ma élő emberiség egyetlen ember, a bibliai teremtéstörténet alapján mitokondriális Évának nevezett nő genetikai örökségét hordozza, mindannyian az ő leszármazottai vagyunk.

Éva a vizsgálatok alapján valamikor 200 ezer évvel ezelőtt élt, Kelet-Afrikában. Természetesen nem olyan értelemben volt ősanya, hogy ő lett volna az első, vagy az adott időszakban élő egyetlen nő, és az ő gyermekei népesítették be a Földet. Az ősidőkben több esetben is néhány száz fősre csökkenő emberi populációból az ő vérvonala az egyetlen, ami máig fennmaradt, és mindannyiunkban megtalálható. A többi ősember leszármazottai vagy kihaltak, vagy egyszerűen nem született minden generációban lánygyermek, aki továbbadhatta volna a csak női ágon öröklődő mitokondriális DNS-t.

A mitokondriális DNS elemzését gyakran használják népek származásának, őstörténetének vizsgálatára, ilyen módszerrel határozták meg például az MTA kutatói a honfoglaló magyarok számát és genetikai jellegzetességeiket.

A kutatók a vizsgálatról a Theoretical Population Biology szaklapban közölték tanulmányukat, amiben kiemelik, hogy az elmélet mellett fontos gyakorlati haszna is lehet a felfedezésnek, további genetikai kutatásokban, mutációk, és genetikai alapú betegségek, rendellenességek vizsgálatában.

Éva mellett elméletben kell léteznie Ádámnak is, vagyis annak a férfinak, aki a ma élő emberiség legrégebben élt közös őse, és akinek a csak férfi ágon öröklődő Y kromoszómája van meg minden ma élő férfiban. A genetikusok az ő korát 60-90 ezer évre teszik.

Rovatok