Index Vakbarát Hírportál

Visszahoznák a pszichedelikus drogokat a gyógyászatba

2010. augusztus 19., csütörtök 14:53

Svájci orvosok a Nature Neuroscience szakfolyóiratban közölt tanulmányukban azt javasolják, hogy újra be kellene vezetni a pszichoaktív drogok használatát a gyógyításba.

Azt írják, az LSD, a ketamin, illetve a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin hatékonyan, és megfelelő körültekintés mellett mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom, súlyos szorongás vagy OCD kezelésére.

Ezeket az anyagokat sokáig használták pszichiátriai kezelésekben, de az utóbbi néhány évtizedben szinte minden pszichoaktív drog ilyen alkalmazását beszüntették, vagy erősen korlátozták (ketamint például a mai napig használnak altató és fájdalomcsillapító szerként). A svájci orvosok szerint megfelelő ellenőrzés mellett, alacsony dózisokban ezek a szerek a hozzájuk kapcsolódó előítéletek ellenére hasznosak és hatékonyak lehetnek az orvoslásban.

A drogoknak az agy receptoraira és neurotranszmittereire gyakorolt hatását pszichoterápiával egészítenék ki, és ez sokat segítene a betegeknek kimozdulni a súlyos depresszió vagy szorongás állapotából.

Egy amerikai kutatás szerint sürgősen ki kell találni valami új megoldást a népbetegségnek számító depresszió hatékony kezelésére, ugyanis egyre többen vannak, akiknek a szervezete nem reagál a szerotonin újrafelvételének gátlása (selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI) elvén működő antidepresszánsokra, mint a Prozac vagy a Paxil.

Rovatok