Index Vakbarát Hírportál

Leállította az embrionális őssejtek kutatásának kormányzati finanszírozását egy amerikai bíróság

2010. augusztus 24., kedd 09:37

Leállította az emberi embrionális őssejtek kutatásának szövetségi finanszírozását egy amerikai körzeti bíróság hétfőn kibocsátott ideiglenes végzésével. A testület szerint a kutatások során emberi magzatokat semmisítenek meg.

A bíróság egy kutató által júniusban indított kereset ügyében döntött így. A szakember a sokat vitatott kérdésben ellenezte az Obama-kormányzat által képviselt új irányvonalat, amely engedélyezte a kutatások kormányzati finanszírozását.

A végzést kibocsátó Royce Lamberth bíró megállapította, hogy a per valószínűleg sikerrel záródik majd, mert a kormányzat irányvonala megsérti azt a törvényt, amely megtiltja, hogy szövetségi eszközöket emberi embrió megsemmisítésére használjanak fel.

Az embrionálisőssejt-kutatás nyilvánvalóan olyan kutatás, amely során az embrió megsemmisül - írta 15 oldalas végzésében Lamberth. Az Obama-kormányzat fellebbezést nyújthat be a végzéssel szemben, vagy újrafogalmazza célkitűzéseit, összhangba hozva őket az amerikai jogrenddel.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ellen indított keresetet több, az embriókutatást ellenző keresztény csoport támogatta. Az eljárás kezdeményezői szerint az NIH megsértette a törvényt, és egyúttal anyagi eszközöket vont el a felnőtt szervezet által termelt őssejtek kutatásától.

Rovatok