Index Vakbarát Hírportál

Borsó nagyságú új békafajt fedeztek fel

2010. augusztus 26., csütörtök 10:47

Borsó nagyságú békát fedeztek fel tudósok a délkelet-ázsiai Borneó szigetén, a legkisebbet, amely Ázsiában, Afrikában vagy Európában található.

A világ legkisebb békái az amerikai kontinensen élnek: a brazíliai aranybéka (Psyllophryne Didactyla) legnagyobb kifejlett példányai 9,8 milliméteresek, a Kubában 1996-ban felfedezett Eleutherodactylus iberia faj példányaiból pedig egy centis a legnagyobb. Az új faj kifejlett hímjeinek mérete 10,6 és 12,8 milliméter között van. A borsónyi kétéltű a Microhyla nepenthicola nevet kapta a borneói növény után, amelyen él.

Indraneil Das, a Malajzia Sarawak Egyetem biodiverzitással és környezetvédelemmel foglalkozó intézetének munkatársa elmondta, hogy az alfajt eredetileg tévesen azonosították múzeumokban. A tudósok vélhetően azt gondolták, hogy más faj fiatal egyedeiről van szó, ám kiderült, hogy az újonnan felfedezett faj kifejlett példányai - mondta Das.

A mini békákat a malajziai Sarawak állam Kubah Nemzeti Parkjában a Gunung Serapi hegy csúcsára vezető út szélén találták. A kutatók visszaemlékezése szerint a békákra durva, reszelős hívóhangjuk nyomán bukkantak, amelyre a napnyugta kezdetekor zendítettek. Ezután egy darabka fehér ruhára ugratták a békákat, hogy tanulmányozhassák őket.

A felfedezés egy átfogó keresés része volt, amelyet a Conservation International nevű szervezet vezetett a 100 elveszett kétéltűt újrafelfedező nemzetközi szakértői csoporttal közösen.

Rovatok