Index Vakbarát Hírportál

Földön maradt a dán diszkontrakéta

2010. szeptember 6., hétfő 14:51

Sikertelen volt a hétköznapi háztartási anyagokból, eszközökből összetákolt dán rakéta első kilövési kísérlete.

A kilenc méter hosszúságú, Tycho Brahe XVI. századi dán csillagászról elnevezett űrrepülőt - fedélzetén egy hetven kilogrammos asztronauta-babával - vasárnap próbálták meg kilőni a balti-tengeri Bornholm sziget közelében egy hajóról. A két dán fejlesztő szóvivője, Sophie Dalgaard közlése szerint a kísérletet egy biztosíték - más források szerint szelep - meghibásodása hiúsította meg. Dalgaard elmondta azt is, hogy a kudarc nem szegte kedvüket, újabb próbát terveznek, bár ennek időpontja még nem dőlt el.

Peter Madsen hobbifeltaláló és társa, Kristian von Bengtson űrhajózási mérnök harminc kilométeres magasságba akarták feljuttatni a rakétát, amely ezt követően ejtőernyők segítségével a Balti-tengerbe hullott volna. Elképzelésük szerint négy éven belül lehetővé válhat, hogy rakétájukkal embereket küldjenek az űrbe, vagy legalábbis behatoljanak a termoszférába 100 kilométeres magasságot érve el.

A fejlesztők az űrrakétát mindössze 300 ezer koronából (11,4 millió forintnyi összegből) készítették el. "Annyiba kerül, mint egy jobb autó Dániában, vagy pedig egy NASA-űrrepülő ajtókilincse" - viccelődött von Bengtson.

A rakétához a legegyszerűbb anyagokat és eszközöket használták fel. Az 1,6 tonnás jármű hőpajzsa például nyolc réteg parafából készült, amelyet a tervezők egy szőnyegboltban szereztek be. A szelepek elfagyása ellen egy egyszerű - 79 koronás (3 ezer forintos) - hajszárítót építettek be az űrhajóba, az egész gépet összetartó csavarok pedig többnyire építőanyag-áruházakból származnak.

A két leleményes dán szakembernek szeptember 13-ig van engedélyük arra, hogy a bornholmi katonai kísérleti telepről tizenöt munkatársuk segítségével kilövést hajtsanak végre.

Rovatok