Index Vakbarát Hírportál

Év végéig elindítják az óriásteleszkópot

2010. szeptember 10., péntek 16:14

Év végén elkezdi működését Mexikóban a világ egyik legnagyobb és legérzékenyebb, 50 méter átmérőjű teleszkópja, az LMT (Large Millimeter Telescope). A gigászi műszer 4580 méter magasságban, a kihunyt Sierra Negra tűzhányóról kémleli majd a világegyetem titkait.

Tizenkét éve kezdték megépíteni a teleszkópot, és már két éve tesztelik. A 115 millió dolláros (25,7 milliárd forintos) beruházás a Massachusettsi Egyetem és a mexikói Asztrofizikai, Optikai és Elektronikai Intézet (INAOE) közös projektje. Az összeg negyedét az amerikai egyetem, háromnegyedét pedig a mexikói fél biztosította, ennek arányában osztoznak a kutatóidőn a két intézmény csillagászai.

Ez a világ legnagyobb és legérzékenyebb egyetlen apertúrájú teleszkópja, amelyen a 0,85-3 milliméteres hullámhosszon figyelik a világűrből érkező elektromágneses sugárzást. Az eszköz segítségével galaxisok születését és halálát is nyomon követhetik a tudósok.

A kutatók az LMT segítségével tanulmányozzák majd az üstökösöket, s az égi vándorok vegyi összetételét, ahogy kutatják a bolygókat is a légkörüket elemezve és az élet esetleges nyomai után kutatva.

Rovatok