Index Vakbarát Hírportál

MRI mutatja ki a gyerekek mentális zavarát

2010. szeptember 10., péntek 11:14

Mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat mutathatja ki a mentális fejlődési zavart gyerekeknél, valamint figyelmeztethet arra, hogy agyi fejlődésük elmaradt a várttól.

A gyermekek felnőtté válása során a rövid agyi kapcsolatok helyét hosszabb és erősebb idegi pályák veszik át. Amerikai kutatók kimutatták, hogy normális fejlődés esetén a változás folyamata szabványos, tehát könnyen kimutathatók az egyedi eltérések.

A kutatók 238, hét és harminc év közötti önkéntes agyáról készítettek MRI-felvételeket, amely az egyes területek oxigén-felhasználása alapján mutatja meg az agyi aktivitást. A kutatók ezután elemezték a különböző életkorokhoz tartozó eredményeket.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett megállapítások lehetővé teszik az orvosoknak, hogy mérjék a páciens agyának érettségét - mondta el Bradley L. Schlaggar fejlődésneurológus, a St. Louis-i Washington Egyetem orvosi fakultásának munkatársa, a tanulmány társszerzője. Az agyi idegsejtek kommunikációs mintázata alapján 92 százalékos pontossággal megállapítható a vizsgált személy életkora.

Az egyedi fejlődési eltérések kimutatása lehetőséget nyújt a korai beavatkozásra. Az agyi szkennelést jelenleg tumor keresésére, valamint szélütés vagy más betegségek diagnózisára használják.

Rovatok