Index Vakbarát Hírportál

Egy óriáspanda rejtélyes kimúlása ügyében nyomoz Kína

2010. szeptember 13., hétfő 16:44

Nyomozócsoport indul a héten Kínából Japánba egy ottani állatkertben elpusztult óriáspanda ügyének felderítésére. Peking akár 500 ezer dolláros (111 millió forint) kártérítést is kaphat a hatalmas veszteségért - jelentette hétfőn a helyi média.

A Kou Kou nevű óriáspanda csütörtökön pusztult el a Japán nyugati részén fekvő Kobe kikötőváros állatkertjében. A 14 esztendős hím kimúlását szívelégtelenség okozta, miután nem sikerült felébreszteni a műtéti altatásból, amely során a szakemberek hímivarsejteket akartak kinyerni szervezetéből az állat párja, Tan Tan mesterséges megtermékenyítéséhez.

A kínai erdészeti hivatal felszólította a japán állatkertet, hogy zárják el az állat tetemét, amelyet majd egy kínai küldöttség fog alaposan megvizsgálni. A kínai szakértők véleménye szerint Kou Kou halálát altató túladagolás okozta, és nem értik, hogy miért kellett a párzási időszakon kívül hímivarsejteket eltávolítani az állatból - írta az Oriental Morning Post című sanghaji lap. A kínai vadvédelmi egyesület szerint a Japánnal kötött tenyésztési megállapodás egy 500 ezer dolláros kártérítési összegről is rendelkezik abban az esetben, ha egy kölcsön adott állat elpusztul.

A Kína egyes területein őshonos és végveszélyben lévő óriáspandák rendkívül nehezen szaporodnak fogságban. Kou Kou nem sokkal azután múlt ki, hogy júliusban a tokiói Ueno Állatkertnek sikerült megállapodást kötnie Kínával egy panda pár kölcsön adásáról. Japán évi 1 millió dollárt (222 millió forint) fog fizetni az állatokért az elkövetkező tíz esztendő során. Kína pedig az ország vadállatainak védelmére fordítja majd a befolyó összeget.

Ma mindössze 1600 panda él szabadon a vadonban és mintegy 300 példány vesz részt különböző tenyészprogramokban világszerte, elsősorban Kína egyes területein - derült ki a hivatalos jelentésekből.

Rovatok