Index Vakbarát Hírportál

Érzékenyebb bőrt kaphatnak a robotok

2010. szeptember 13., hétfő 10:45

Leheletfinom érintést érzékelő mesterséges bőrfelületet fejlesztett ki két amerikai kutatócsoport. Így finom mozdulatokra képes robotot készíthetnek, amely nem töri össze a tojást, de elég erős ahhoz, hogy megtartson egy serpenyőt.

Nehéz létrehozni olyan robotokat, amelyek rugalmasan tudják megválasztani a különböző tárgyak megfogásához és megtartásához szükséges erőt. Ehhez nagyon érzékeny nyomásérzékelő anyagok kellenek, és két amerikai kutatócsoport éppen ilyen megoldásokat mutatott be a Nature Materials tudományos szakújságban.

"Az emberek általában tudják, miként tartsanak meg egy törékeny tojást anélkül, hogy eltörnék azt" - magyarázta Ali Javey, a berkleyi Kalifornia Egyetem elektromérnöke, az egyik kutatócsoportot vezetője.

Ha olyan háztartási robotot akarunk például, amely leszedi a terítéket, abban is biztosak szeretnénk lenni, hogy közben nem töri el a borospoharakat, de abban is, hogy leejtés nélkül képes megmarkolni egy szokványos serpenyőt.

Javey csoportja szilícium és germánium ötvözetéből állított elő nanohuzalokat. A fémszálat egy hengeres dob külső felén hozták létre, majd ragadós filmrétegbe forgatták, így hozva létre egyenletes mintázatot a huzalokból. Az ily módon kialakult félvezető filmre egy nyomásérzékeny gumiréteget vittek fel.

Az anyaggal végzett tesztek azt mutatták, hogy igen széles tartományban képes érzékelni az erőt a számítógépes billentyűzet használatától egy tárgy megtartásáig. Javey csoportja a következő lépésben a különleges érzékelő ipari gyártására keres megoldást, hogy a robotok egész testét be tudják fedni mesterséges bőrrel.

Várj meg, lepke

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói Zhenan Bao vegyészmérnök vezetésével más megközelítést választottak, amikor annyira érzékennyé tettek egy anyagot, hogy a rászálló pillangó súlyát is érzékelni tudja. Bao csoportja egy elasztikus polimerbe (poli-dimetil-sziloxán, amiből kontaktlencsét is gyártanak) piramis alakú mélyedéseket vájt, és azokat megtöltötte levegővel. Nyomás hatására a levegő távozik az üregből, és megváltozik az anyag elektromos aktivitása. A változást tranzisztorokkal figyelik.

A mesterséges bőr sajnos szervpótlásra nem alkalmas, mert nem elég nyúlékony. Bao szerint év végére elkészülnek egy nyúlékonyabb változattal. Hosszú távú céljuk, hogy a robotbőr az élő szövettel is összekapcsolható legyen.

Rovatok