Index Vakbarát Hírportál

Magyarok is küldenének járművet a Holdra

2010. szeptember 16., csütörtök 00:13 | aznap frissítve

Harmincmillió dolláros versenyt hirdetett a Google, a cél, hogy magánpénzből járművet juttassanak el a Holdra. Egy magyar csapat, a Puli Space Technologies is részt vesz a versenyben.

A Puli Space Technologies legkésőbb 2014-ben saját készítésű egységet küldene a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar X PRIZE kihívását. A Google Lunar X Prize célja, hogy elősegítse a következő a Holdralépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza azokat a magáncégeket, melyek sikeresen elérik elsőként a Hold felszínét.

A holdjáró egység egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig, leszállás után felderíti a közeli területeket és jó minőségű képeket és videókat küld a Földre a helyszínről.

Drága mulatság

A Puli csapat 2010. júniusa óta dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat (a küldetés, a szonda koncepciója, a csapat szervezeti formája) dolgozta ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól. Augusztus végére elkészült a Nevezési Szándéknyilatkozat is, amelyet a Google Lunar X PRIZE pozitívan értékelt.

A teljes jogú nevezéshez jelentős anyagi fedezetre is szükségük van, ugyanis 50 ezer dollár a regisztrációs díj. A nevezési díj jelentős részét egyéni támogatásokból szeretnék összegyűjteni. Erre egy kampányt is indítanak, létrehozták a Kis Lépés Clubot, melynek lényege, ha 15 ezer ember fejenként ezer forinttal támogatja a Pulit, akkor összegyűlik a nevezési díj. A támogatók kapnak majd egy Holdon készített, egyedi, sorszámozott képet.

A projektre persze jóval több pénzre van szükség, mint a nevezési díj. A A nagyságrendet érzékeltetendő, az egyik versenytárs, az Astrobotic csapata 1 kg hasznos terhet 1,5 millió dollárért vinne el a Holdra, tehát egy tíz kilogrammos holdjáró költsége 15 millió dollár lenne. Ehhez jön még a jármű fejlesztése, előállítása, az út alatti kommunikáció költségei és a csapat fizetése. Látható, hogy nem olcsó járművet feljuttatni a Holdra.

Versenyző tervek

A holdjáró koncepcióját tekintve egyelőre apró eltérésekkel több elképzelés van versenyben. Ami biztos, hogy mindenképp egy minimálkoncepció fog érvényesülni. Vagyis ár/érték arányban a legjobb koncepció, és a pénz helyett megpróbálnak a kreativitásra hagyatkozni. A csapatban jelenleg közel 30 fő van szorosabb, vagy lazább kötelékben. Természetesen a kivitelezés fázisaiban elengedhetetlen lesz, hogy emberek főmunkaidejükben dolgozzanak a roveren és a misszión.

A Holdra szállás végső határideje egyelőre 2014. december 31., a jelenlegi szabályok szerint annak jár a 20 millió dolláros fődíj, aki 2012. december 31. előtt leadja a "Mooncast"-ot, azaz először jut fel a Holdra, mozog ott a járgányával és visszaküld adatokat. Ezután a fődíj 15 millióra csökkenne, de már mozgolódnak annak érdekében, hogy ezt a határidőt kitolják 2013. dec. 31-re, illetve egy állami - azaz űrügynökség - által végrehajtott sikeres holdraszállás időpontjához kössék. Erre legelőször az indiai-orosz Chandrayaan-2 missziónak van kilátása, ami a jelenlegi tervek szerint 2013 első félévében szállna le a Holdon.

Jelenleg hivatalosan 22 csapat van versenyben, a legfrissebb nevezés – a huntsville-i Team Rocket City Space Pioneersé – alig kéthetes.

Rovatok