Index Vakbarát Hírportál

Pénteken kezdődik Budapesten az Európai Szkeptikus Kongresszus

2010. szeptember 16., csütörtök 14:29 | aznap frissítve

Három napig Budapesten üléseznek Európa vezető szkeptikusai. A kongresszus előadói az áltudományok ellen lépnek fel.

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO) a magyarországi Szkeptikus Társaságot kérte fel a következő, 14. Európai Szkeptikus Kongresszus megrendezésére. A háromnapos konferencia szeptember 17-én pénteken kezdődik és vasárnap ér véget. A kongresszus helyszíne a XI. kerületi Danubius Hotel Flamenco.

"A szkeptikus társaságok elsődleges céljuknak tekintik a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját. A kihívásokra adandó válaszok egyre inkább szervezett formát igényelnek mind nemzeti, mind európai szinten" - írja a magyar szervezet honlapja.

A kongresszus érinti az oktatást, a jogalkotást, gazdasági döntéseket, valamint a fogyasztóvédelem egyes területeit. A szkeptikusok szerint fogyasztóvédelmi és egészségügyi kérdésekben az Európai Unió szintjén ellensúlyozni kell a tudománytalan módszerek képviselőinek nemzetközi lobbitevékenységét.

Az angol nyelvű előadások témái többek között az antievolúciós propaganda és az alternatív gyógyászat. Az előadók között van többek között Simon Singh, akit nemrég a Brit Kiropraktőrök Szövetsége hitelrontás miatt beperelt, de nem értek célt.

Luigi Garlaschelli olasz kémikus a torinói lepel titkairól beszél, Vágó István az áltudományok médiabeli megjelenéséről, Almár Iván csillagász pedig arról, hogy a sajtó hogyan reagál az égi és földönkívüli jelenségekkel kapcsolatos hírekre. A konferencia részletes programja a Szkeptikus Társaság honlapján olvasható.

Rovatok