Index Vakbarát Hírportál

Éhes békák segítenek a kakaóültetvényeken

2010. szeptember 20., hétfő 08:54

Az Indonéziában őshonos békák védelme kifizetődő lehet a kakaóültetvényeseknek: kutatók kimutatták, hogy egy őshonos békafaj a Celebesz szigetén behurcolt hangyákkal táplálkozik, és megakadályozza azok elterjedését és pusztítását.

A behurcolt agresszív hangyák az egész ökoszisztémát a feje tetejére állítják. Többek között veszélyeztetik az őshonos hangyafajokat, amelyek megakadályozzák bizonyos betegségek terjedését a kakaónövények között. Mivel Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, a termés óriási szereppel bír az ország gazdaságának szempontjából.

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a németországi Göttingeni Egyetem kutatói 14 kakaóültetvényen gyűjtöttek adatokat Celebesz központjában, a Lore Lindu Nemzeti Park tőszomszédságában. Meglepő felfedezésre tettek szert: az őshonos celebeszi varangy (Ingerophrynus celebensis) a kakaóültetvényeken elsősorban a sárga őrült hangyával (Anoplolepis gracilipes) táplálkozott - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society - Biological Sciences című folyóiratban. A sárga őrült hangyát a hetvenes évek végén hurcolták be. Az agresszív faj hangyasav segítségével nála jócskán nagyobb állatokkal szemben is sikeresen megvédi magát.

Alapvetően egy szigetre behurcolt faj esetében azt lehetne feltételezni, hogy veszélyezteti a bennszülött fajokat - magyarázta Thomas C. Wanger, a kutatás vezetője. A celebeszi varangyra azonban ez nem érvényes - a békák megeszik a betolakodókat, ez pedig pozitív hatással van az őshonos hangyafajokra, és közvetetten a kakaónövényekre is.

Wanger ebből azt a következtetést vonja le, hogy a varangyok fontos ökológiai és díjmentes gazdasági szolgálatot tesznek. Ennek biztosításához pedig fontos lenne megvédeni a varangyokat a trópusi esőerdő drámai léptékű pusztításának következményeitől.

Rovatok