Index Vakbarát Hírportál

A T-Rex emberméretű volt

2010. szeptember 21., kedd 16:35

A Tyrannosaurus Rex nem volt mindig az a félelmetes, hatalmas ragadozó, amilyennek a Jurassic Park filmek mutatják. Sőt, mint kiderült, 80 millió évig emberméretű volt, és úgy vadászott, mint a sakálok.

Minden idők egyik legnagyobb és legfélelmetesebb ragadozója, a Tyrannosaurus Rex százmillió éven át élt a Földön. Ebből 80 millión keresztül egyáltalán nem volt félelmetes, sem nagy: nagyjából emberméretű volt egészen 80 millió évvel ezelőttig, aztán hirtelen (a régészek számításai szerint 15 millió év alatt) megnőtt 10-12 méteresre, és a kor szuperragadozójává vált.

A Columbia egyetem kutatói a Science magazinban tették közzé kutatásaik eredményét a T-Rex fejlődéséről. Mint írják, az ezredfordulón a paleontológusok a Tyrannosaurus hat alfaját ismerték, mindegyik hatalmas ragadozó volt - ma azonban már húsz alfajt ismerünk, és a koraiak mind egészen kicsik. A kutatók szerint ezek az állatok a mai sakálokhoz hasonlóan vadásztak fiatal vagy legyengült dinoszauruszokra, és a nagyobbakat meghagyták a kor csúcsragadozójának, az Allosaurusnak.

Aztán valamikor 80 millió éve, a kréta kor közepén történt valami, és a T-Rex óriásira nőtt. A paleontológusok balszerencséjére ez éppen egy olyan időszak, ami fennmaradt fosszíliákban aránylag szegény, így egyelőre nem tudjuk, mi okozta a T-Rex hatalomátvételét.

Rovatok