Index Vakbarát Hírportál

Hibernált virágmagok mentik meg az orchideákat a kipusztulástól

2010. szeptember 22., szerda 10:27

Mélyhűtött, üvegfiolákba zárt orchideamagok fogják biztosítani a világ egyik legnépszerűbb virágjának túlélését - egyeztek meg a szakemberek egy Costa Ricában tartott nemzetközi botanikus tanácskozáson.

A hibernált orchideamagokra a botanikusokon kívül az OSSSU nevű szervezet (Orchid Seed Stores for Sustainable Use - orchideamag-raktárak a fenntartható hasznosításért) is vigyáz.

A 35 ezer, kihalás szélén álló orchideafaj közül a szakemberek elsőként 250 fajra fognak koncentrálni. A pusztulás egyik oka az erdei fajok túlzott kereskedelmi felhasználása, a másik a klímaváltozás, amely jelentősen felgyorsítja sok faj eltűnését az következő negyven évben.

Az OSSSU szervezetéhez tartozó 23 ország szakemberei öt napon keresztül tárgyalták az orchideák megmentésének lehetséges módszereit. A találkozón a szakemberek arról állapodtak meg, hogy minden ország lefagyaszt (nagyjából mínusz 20 Celsius-fokon) egy nagyobb mennyiségű virágmagot az őshonos orchideafajaiból. Ezeket a magokat később a fajok újraültetéséhez, az élőhelyeik helyreállításához fogják majd használni.

A világ különböző tájairól származó orchideamagok reprezentatív mintái elférnek néhány hagyományos hűtőgép méretű helyen. A magtárak így hatalmas genetikai sokféleséget képesek megőrizni viszonylag nagyon kicsi anyagi ráfordítással.

Rovatok