Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen nyelv egy levél hátulján

2010. szeptember 26., vasárnap 11:32

Máig ismeretlen nyelvre bukkantak a régészek egy 17. századi levél hátulján.

Valószínűleg észak-perui őslakosok beszélhették azt a máig ismeretlen nyelvet, aminek első írásos bizonyítékaira egy 17. századi levél hátulján bukkantak rá régészek.

A különleges dokumentumra egy nemzetközi régészekből álló kutatócsoport talált rá a Limától 558 kilométerre fekvő Trujillo
városában egy összeomlott templom vályogtéglái alatt. Az épületkomplexumot egykor két évszázadon át Domonkos-rendi szerzetesek lakták.

"Kutatásaink szerint a papírra egy számrendszert jegyeztek fel, méghozzá olyan nyelven, amit már több száz éve senki nem használ" - mondta el Jeffrey Quilter, a Harvard Egyetem Peabody Régészeti és
Néprajztudományi Múzeumának munkatársa.

A levélről készített és a minap nyilvánosságra hozott fényképen jól látszik, ahogy a papír hátuljára írt spanyol számnevek mellett ott sorakoznak az ismeretlen nyelvre lefordított megfelelőik is. "Olyan
nyelvet fedeztünk fel, amelyet se nem látott, se nem hallott senki a
16.-17. század óta" - mondta a szakember, aki szerint a különleges nyelvre nagy hatással lehetett az egykori Inka Birodalomban használt kecsua nyelv, amit ma is több millióan beszélnek az Andokban.

Az új felfedezés ugyanakkor könnyen lehet az írott változata annak a nyelvnek is, amelyre a gyarmatosítás korabeli spanyolok történelmi feljegyzései pescadoraként utalnak, és amely használóiról, a Peru északi partján élő halászokról kapta a nevét. A kutatók eddig soha nem találtak pescadora nyelven írt szövegeket.

A levelet még 2008-ban fedezték fel a régészek, az észak perui El Brujo régészeti területen lévő Magdalena de Cao Viejo templom maradványainál folytatott ásatások során. A szakemberek azonban úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a felfedezésüket, és megvárják, amíg a biztos kutatási eredményeket közlő tanulmányuk megjelenik az American Antropologist nevű folyóiratban.

"Azt hiszem nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen sok nyelvet beszéltek itt a gyarmatosítás előtti időkben. Nyelvi szempontból nézve, a spanyol megszállók és a perui bennszülöttek közötti kapcsolat nagyon összetett volt" - mondta Quilter.

Rovatok