Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntöttek kutatók

2010. szeptember 27., hétfő 13:01

Négy év alatt háromezerről ötvenezerre nőtt az érdeklődők szám a Kutatók Éjszakáján. Az idén 24 város 46 intézménye nyitotta meg kapuit.

Minden várakozást felülmúlt a Kutatók Éjszakája hétvégi rendezvényeinek látogatottsága. A programsorozat szervezői szerint csak a budapesti programokon közel tízezer látogató fordult meg az egyetemi campusokon és a Millenárison. A péntek esti programban országszerte 46 helyszínen kerültek elő a különböző természettudományi ágak érdekességei, és az érdeklődők olyan helyekre is bejuthattak, ahova egyébként soha.

A Kutatók Éjszakája 2010-ben is a tudomány emberi oldalát szerette volna megismertetni. A látogatók idén is találkozhattak a kutatókkal, kipróbálhatták eszközeiket, megnézhették találmányaikat, megismerhették munkájukat különféle tudományos, szórakoztató programok keretében. Az érdeklődés évről évre fokozódik, az időjárás idén is kedvező volt, így egész városok mozdultak meg – például számos helyszínre szervezett járatokkal érkeztek a környékbeli településekről az érdeklődők. Egerben a legnagyobb sikere a dobó téri Street Science akciónak volt, míg Szarvason a Halászati Kutatóintézetben egy 18 kilós vágótok, Berettyóújfaluban egy egyedülálló 5500 éves rézmaszk, Győrben pedig egy izgalmas videokonferencia vonzotta a legtöbb látogatót.

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa számos városában megrendezett fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének utolsó péntekjén rendezik, ez idén 2010. szeptember 24-ére esett.

A rendezvény színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várta a nagyközönséget. A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet. Különleges ezen az éjszakán, a számos vidéki helyszín, a helyi kutatások, kutatók megismerésének lehetősége is. A lelkes kutatók, a bekapcsolódó intézmények és az érdeklődő közönség száma egyre nő: országos szinten 2006 és 2010 között háromezerről több mint negyvenezerre nőtt a látogatók száma. 2010-ben 24 város 46 intézménye nyitotta meg kapuit, s a szervezők becslése szerint 45-50 ezer látogató volt kíváncsi a kutatók munkájára – ez körülbelül 15 százalékkal több a tavalyinál.

Rovatok