Index Vakbarát Hírportál

Tökéletes látást ad a karcolt lencse

2010. október 4., hétfő 16:34

Időskorban romlik a látás, a szem nehezen fókuszál a távoli és a közeli tárgyakra, ami sok balesetet okoz. Megoldást jelent a bifokális szemüveg, amelyen két lencse van, de viselőjének hozzá kell szoknia ahhoz, hogy feje mozgatásával válhat közeli vagy távoli fókuszra.

Hamarosan véget érhet a bólogató szemüvegesek kora, mert kifejlesztettek egy új szemüveget, amely a rövidlátóknak és a távollátóknak egyszerre segít.

Az üveg felszínére gravíroznak huszonöt kör alakú struktúrát, amelyek két milliméter átmérőjűek és két koncentrikus körből állnak. A gravírozott gyűrűk csak néhány száz mikrométer szélesek és egy mikrométer mélyek. Ezekkel a lencsékkel mind a közeli, mind a távoli objektumokra tökéletesen ráfókuszálhat az ember.

Zeev Zalevsky, a technológia kifejlesztője egy mobiltelefon kamerájával és tizenkét önkéntessel is kipróbálta a lencséjét. Kiderült, hogy bár a megközelítés jó, vannak hátrányai: a keletkező interferencia a lencsén áthaladó fény egy részét kioltja, emiatt kevésbé kontrasztos a látott kép. Ha túlságosan csökken a kontraszt, az agy nem tudja feldolgozni a beérkező információt.

Zalevsky szerint a lencsét viselő emberek nem észlelték a kontraszt csökkenését, mert - ellentétben a kamerával - az agy néhány másodperc alatt alkalmazkodni tud a változáshoz. Persze az agynak ahhoz is alkalmazkodnia kell, hogy a szem mozgatása közben a gyűrűk közti területen elvész a fókuszálást javító hatás. Zalevsky erre a felvetésre azzal válaszolt, hogy a szem megtanulja kipótolni a hiányzó információkat, miközben az egyik gravírozott struktúráról a másikra áll át.

Rovatok