Index Vakbarát Hírportál

Aminosavakból készült életelixír

2010. október 6., szerda 16:08

Fehérjealkotó aminosavakból készült koktél rendszeres fogyasztása jelentősen meghosszabbította a kísérleti egerek élettartamát.

Három aminosavat, leucint, izoleucint és valint kevertek a kísérleti rágcsálók ivóvízébe. A Milánói Egyetemen dolgozó Enzo Nisoli kutatásvezető elmondta, a koktél 12 százalékkal meghosszabbította a kísérleti állatok élettartamát.

A Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az egérkísérletek eredménye alapján érdemes lenne megvizsgálni humán próbákban is, hogy milyen hatása lehet az esszenciális aminosavakat tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztásának az életkorral járó elváltozások megelőzésében.

A közleményben leírt laboratóriumi kísérletben középkorú hím egerek egyik csoportjának adtak ivóvízben feloldva a három aminosavból, miközben étrendjük a szokásos maradt.

A kezelt rágcsálók csoportja átlagosan 869 napig élt, míg a kontrollcsoport állatai 774 napig. Az elixíren lévő egereknél további biológiai változásokat is megfigyeltek: javult sejtjeik energiaellátottsága, és kevesebb oxidatív károsodást okoztak a szabadgyökként ismert molekulák. Ezen túlmenően ellenálló képességük és izomkoordinációjuk is jobbnak bizonyult.

Rovatok