Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a debreceni urológiai kongresszus

2010. október 9., szombat 17:11

A Magyar Urológusok Társaságának XV. tudományos kongresszusán többek közt a radikális prosztata- és veseeltávolítás legújabb módszerei is reflektorfénybe kerültek.

A Magyar Urológusok Társaságának háromnapos találkozóján félezer résztvevő a gyakorlatban alkalmazott műtéti eljárások aktuális kérdéseit feszegették. Emellett áttekintették a legújabb tudományos, szakmai eredményeket is - tájékoztatott Flaskó Tibor professzor,a debreceni urológiai klinika igazgatója, a szervezőbizottság elnöke.

Az idei konferencia legfőbb témái között szerepelt a legújabb műtéti technikák, eljárások bemutatása, különös tekintettel a vesekőzúzásra, valamint a laparoszkópos (hastükrözési) eljárásokra.

A nők hólyagsérvének laparoszkópos műtéti megoldása került előtérbe, amit egy bemutató műtét keretében Denis Rey, a franciaországi Saint-Augustin Klinika urológus sebész szakorvosa mutatott be. A külföldi szaktekintély által végzett, robot által asszisztált beavatkozás lényege, hogy az operatőr kézmozgását több robotkar is követi, így a beteg testében 3 dimenziós kamera segítségével végzik el a nyílt műtét látványához hasonló operációt.

Ilyen jellegű műtétet először 2000-ben Frankfurtban végeztek. Magyarországon jelenleg nincs lehetőség a módszer igénybevételére, legközelebb Csehországban tudnak ilyen beavatkozással segíteni a betegeken. A hazai alkalmazás hiánya anyagi eredetű, az erre a célra megfelelő szerkezet ugyanis 1,8 millió dollárba ( 355 212 000 forint) kerül.

A radikális prosztata- és veseeltávolítás legújabb módszerei is reflektorfénybe kerültek. A kongresszusnak otthont adó Debrecen urológiai klinikája kiemelkedő eredményeket ért el ebből a szempontból, hiszen az országosan elvégzett 500 beavatkozás közül körülbelül 150-160-at a itt hajtottak végre.

Pajor László professzor, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke felhívta férfitársai figyelmét arra, hogy 50 év felett vegyék igénybe a szűrővizsgálatok adta lehetőséget, mivel a prosztatarák felismerésének ez az egyetlen ismert és hatékony módja. A férfiak átlagosan 10 évvel kevesebbet élnek női társaiknál, ebben pedig bizonyítottan szerepet játszanak a prosztata rosszindulatú megbetegedései is.

Rovatok