Index Vakbarát Hírportál

Egyedül repült a Virgin Galactic űrhajója

2010. október 11., hétfő 16:02

Négyszáz űrturista várja, hogy a világ első kereskedelmi űrrepülőjén eljusson a világűr határára. Az Enterprise legutóbbi tesztjén kiderült, hogy a leszállással nem lesz gond.

Vasárnap ismét a 13 700 méteres magasságba emelkedett az Enterprise nevű űrhajó, és sikeresen visszavitorlázott a Mojave Űrkikötőbe. Az űrhajó nemsokára gazdag turistákat szállíthat a világűrbe. A súlytalanságban eltöltött percekért 200 000 dollárt, azaz egy luxusautó árát kell kifizetni. Most 370-en vannak a várólistán, és az Enterprise fedélzetén hat utas fér el.

Sir Richard Branson, a projekt mögött álló brit milliárdos is végignézte a tesztet, szerinte ez volt eddig legfelemelőbb pillanat a Virgin Galactic nevű űrutazási vállalat történetében. A projektet 2004-ben indították el, ebben az évben nyerte el a SpaceShipOne nevű űrhajó az X-Prize díját, miután két hét alatt kétszer felrepültek vele 100 kilométeres magasságba.

A turistajáratokat az Eve nevű hordozórepülő viszi fel kilövési magasságba, az Enterprise innentől a saját hibrid hajtóművével emelkedik tovább, amíg el nem éri a világűrt.

Az Eve és az Enterprise már többször repült együtt, most megvolt az Enterprise első önálló útja is, és későbbi teszteken a rakétákat is beizzítják. Utasokat csak akkor szállítanak, ha a mérnökök elégedettek lesznek a rendszerek működésével.

Rovatok