Index Vakbarát Hírportál

Éjszakai fény mellett híznak az egerek

2010. október 12., kedd 13:14

A túl sok éjszakai fény súlygyarapodáshoz vezethet, állapították meg egérkísérletekben amerikai kutatók.

Rágcsálók egy csoportját nyolc hétig enyhén megvilágított helyen tartották éjszaka, nappal pedig normál megvilágításban. Az állatok 50 százalékkal több súlyt szedtek magukra a vizsgálat időtartama alatt, mint a normális napi ciklusukban meghagyott, éjszaka sötétben tartott társaik.

"Bár aktivitási szintjükben vagy naponta elfogyasztott ételük mennyiségében nem volt különbség, az éjszakai fénnyel élő egerek kövérebbek lettek, mint a többiek" - foglalta össze Laura Fonken kutatásvezető, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

A kutatók úgy vélik, az éjszakai fény hatással lehetett az egerek anyagcseréjére, az állatok rossz időpontokban ettek, így az ételt nem megfelelő módon hasznosította szervezetük. A kísérletben az éjszaka is világosban vagy félhomályban tartott egerek súlygyarapodása már az első héten elkezdődött. Megfigyelték, hogy az állatok megváltoztatták korábbi evésrendjüket, több ételt ettek éjszaka, mint normális napirendjükben tették.

Mivel az evési időpontok fontosnak bizonyultak, a kutatók elvégeztek egy második kísérletet is, amelyben a korábban folyamatosan elérhető ennivalóhoz való hozzáférést korlátozták. Az egerek csak azokban a napszakokban kaphattak ételt, amikor a korábbi, normális időbeosztásuk szerint aktívak voltak. Kiderült, hogy így nem szedtek magukra többletsúlyt az állatok.

A kutatók ez alapján úgy vélik, az evés időpontja kulcsfontosságú a súlygyarapodás szempontjából. Megállapításaik megmagyarázhatják azt is, miért híznak az emberek - különösen a nyugati stílusú életmód mellett - akkor is, ha ételeik kalóriatartalmát ellenőrzik.

Rovatok