Index Vakbarát Hírportál

Fülformára figyelnek az ujjlenyomat helyett

2010. október 12., kedd 11:15

Brit reptereken újfajta azonosító eljárás bevezetését tervezik, a fülkagyló alakját fogják figyelni az ujjlenyomat helyett.

Jelenleg az ujjlenyomatok vizsgálata a személyi azonosítás legelelterjedtebb módja, ám nem mindenkinél alkalmazható, hiszen a pékek vagy a kőművesek esetében a jellegzetes bőrbarázdák lekophatnak.

Hatékony azonosítási módszer a szem ideghártyájának, a retinának a letapogatása is, ehhez azonban a vizsgált személynek közvetlen közelről kell belenéznie a készülékbe. Az arcfelismerő rendszereket megtévesztheti a vizsgált személy arckifejezése - az azonosítás alatt az érintettnek semleges arckifejezéssel kell maga elé merednie. Ráadásul a korral arcunk is átalakul - a szarkalábak és az öregedés egyéb jelei szintén zavarják az azonosítást.

Mark Nixon, a Southamptoni Egyetem elektronikai és informatikai intézetének professzora szerint mindeme nehézségek fel sem merülhetnek a fülkagyló esetében, amely egy sor egyedi jellegzetességgel rendelkezik. Alakja nem változik életünk folyamán, legfeljebb kissé megnagyobbodik és megnyúlhatnak valamelyest a fülcimpák.

Halló, ki beszél?

"Egy sor olyan képződmény található a fülkagylón, amelyek alkalmasak a mérésekre, s egyéniek, megismételhetetlenek minden személy esetében" - hangsúlyozta a kutatást irányító Mark Nixon. A professzor munkatársaival olyan rendszert dolgozott ki, amely képes letapogatni a fülkagylókat, lemérve azok szerkezeti egységeit, majd a felvételt összehasonlítani az adatbázissal. A kutatók 252 különböző személy fülkagylóján tesztelték a módszert, amely 99 százalékos pontossággal működött.

Mark Nixon professzor reményei szerint a rendszert a reptereken alkalmazhatják majd, hogy letapogassák az érkezők fülkagylóját, miközben az utasok útlevélvizsgálaton esnek át. Csupán a haj akadályozhatja a fülkagylók letapogatását - hangsúlyozta Mark Nixon, aki az azonosítási rendszert a IV. Nemzetközi Biometriai Konferencián ismertette.

Rovatok