Index Vakbarát Hírportál

Elmarad a világvége

2010. október 21., csütörtök 15:00

Még legalább száz évet kell várni azoknak akik hisznek a maja naptár szerinti világvégében. A számítások állítólag hibásak voltak és nem 2012. december 21-én lesz vége a világnak.

Jó hír azoknak, akik hittek a 2012-es maja apokalipszisben: nem lesz világvége 2012. december 21-én, a híres naptár ugyanis nem ér véget akkor. Egy új számítás szerint nem 2012-ben év véget a naptárra jellemző ciklus, hanem ötven-száz évvel később. Ezzel nem csak, hogy elhalasztódik a világvége, de kétségek is felmerülnek, hogy melyik számítás a helyes és lesz-e egyáltalán olyan számítás, mely a helyes időpontot mondja meg.

Mielőtt továbbmennénk, magyarázzuk el néhány szóval, milyen a maja naptár (itt mindent megtudhat részletesen) és miért tulajdonítanak akkora jelentőséget a 2012-es évnek. A maják különös jelentőséget tulajdonítanak a 20-as és 13-as számnak, naptáruk is e két szám körül forog. Rettentően bonyolult naptárjukban egy Nagy Körnek nevezett ciklus szerint számolták a napok múlását. Mivel a régészek időszámításunk előtt 3114. augusztus 11-ére tették a ciklus kezdetét, vagyis a maják szerint a világ keletkezését, logikus, hogy a Nagy Kör végén legyen a világvége - legalábbis az ebben hívők ezt állítják. Ez pedig 2012. december 21. volna, vagyis a hívők szerint alig valamivel több mint két évünk van a világ végéig.

Ám lehet, hogy tévedtek a számítások. Amikor a maja naptárt lefordították, vagyis átkonvertálták a Gergely-naptárra egy úgynevezett GMT konstans alapján (ez három majákat kutató régész után kapta a nevét), a dátumokat dokumentumok, leletek alapján próbálták rekonstruálni. Később azonban megkérdőjelezték ennek a helyességét, és a Vénusz bolygó mozgása alapján próbálták kitalálni, mi mikor történhetett a maja történelemben.

A mostani kutató, Gerardo Aldana, a kaliforniai egyetem professzora ugyanakkor nem adja meg, milyen módszerrel számolta ki, hogy a világvége egy évszázaddal később lesz. Számítása egyébként egy könyvben jelent meg, mely az ókori és középkori népek naptárairól szól.

Rovatok