Index Vakbarát Hírportál

Magyar lett az év természetfotósa

2010. október 21., csütörtök 15:51

A BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében megrendezett pályázaton magyar fotós kapta az első díjat.

Máté Bence kapta Wildlife Photographer of the Year (az év természetfotósa) díjat, ezt először kapja magyar fotós. A pályázatra az idén több mint 31 ezer nevezés érkezett, összesen 81 országból. A tíz főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket, közöttük az Eric Hosking díjat, amelyet Máté Bencének ítélték oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Bence Árnyjáték című felvételére esett.

"Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon" – nyilatkozik Máté Bence a díjnyertes képről.

Ez az elismerés régóta érlelődött: korábban, 2002-ben Bence ezen a pályázaton megnyerte Az Év Ifjú Természetfotósa díjat, és az Eric Hosking díjat 2005 és 2007 után, most harmadszor nyerte meg. Ezen kívül több alkalommal nyerte meg a hazai Év természetfotósa pályázat fődíját.

A pályázaton még egy magyar fotós sikeréről számolhatunk be, a Norvégiában élő Haarberg Orsolya képe díjat kapott az Állatok a környezetükben című kategóriában, így ez a kép is látható a londoni természettörténeti múzeumban megrendezett kiállításon.

Rovatok