Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult a világ legnagyobb kígyója

2010. október 29., péntek 13:49

18 éves korában elpusztult Fluffy, az Ohio állambeli Columbus város állatkertjének büszkesége, a világ legnagyobb, fogságban élő kígyója.

A recés piton 2007-ben érkezett az állatkertbe, és miután bekerült a Guinness Bookba, az állatkert első számú látványossága lett. A hivatalos adatok szerint a hossza 24 láb (7,3 méter), a tömege pedig 136 kiló volt.

A boncolás egy tumort talált a kígyó petefészkében, valószínűleg ez okozhatta a halálát. A recés piton egyébként Délkelet-Ázsiában honos, és állítólag 8-9 méteres példányokat is láttak már belőle arrafelé a trópusi őserdőben. A legnagyobb dokumentált példány az 1950-es években élt a pittsburghi állatkertben, 8,7 méter hosszú volt.

A recés piton nem mérgeskígyó, az áldozatait (általában kisebb rágcsálók, de olykor vaddisznókat és szarvasokat is elkap) halálos szorításával öli meg. Elvileg az ereje megvan egy ember megöléséhez is, de nagyon ritkán támad emberre. A legutóbbi ilyen esetről tavaly adtak hírt, amikor Las Vegasban egy terráriumból kiszökött piton egy három éves fiúra tekeredett rá.

Rovatok