Index Vakbarát Hírportál

Törölhetők az agyból a rossz emlékek

2010. november 2., kedd 16:29

A baltimore-i John Hopkins egyetem kutatóinak egérkísérletekben sikerült a kísérleti állatok agyából törölni erősen bevésődött emlékeket. A technológia az agy emlékközpontjában speciális fehérjék manipulálásán alapszik, és mivel az emberi agyban hasonlóképpen tárolódnak az emlékek, a megoldás további finomítás és tesztelés után embereken is működhet.

Ha valami traumatikus esemény történik velünk, az agyunkban olyan, mélyre beágyazott emlékek raktározódnak el, amelyek később akár évtizedekig is vissza-visszatérhetnek (néha tudat alatt, például rémálmok formájában, úgy hogy tudatosan nem is emlékszünk a kiváltó eseményre), stresszt okozva, extrém tönkretéve az ember egész életét. Richard L. Huganir, a kutatást vezető tudós csapatával rájött, hogyan lehet az agyban azokat a molekuláris és sejtszintű folyamatokat befolyásolni, amelyek az ilyen emlékek tárolásáért felelősek.

A kísérletek kimutatták, hogy a GluA1 kódnevű fehérje felelős a félelmekkel kapcsolatos emlékek megőrzésében, ezért ha azt kémiailag módosítják az agy bizonyos területein, ezek az emlékképek elnyomhatók, és kutatók reményei szerint a technológia további finomításával teljesen törölhetők lesznek a memóriából.

A kísérleti egerekben a kutatók bántóan erős és éles hangokkal keltettek traumatikus emlékeket, majd a GluA1 fehérje manipulálásával ezeket 48 óra alatt sikerült törölni is az állatok agyából.

Huganir szerint a felfedezésük sokat segíthet poszttraumatikus stressz-szindrómásokon, kiegészítve, vagy akár teljesen kiváltva a pszichiátriai kezelést olyanoknál, akik gyermekkori bántalmazás, nemi erőszak emlékei, vagy háborúban, természeti katasztrófákban látott borzalmak miatt szenvednek.

Rovatok