Index Vakbarát Hírportál

Ismét elhalasztották a Discovery indulását

2010. november 3., szerda 07:29

Legutóbb a az irányítórendszer nyomástesztjén bukott el a start, most egy számítógépen. Ez lesz a Discovery utolsó útja.

Többszöri halasztás után az űrsikló szerdán indult volna útnak a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra, az indítást azonban legkevesebb 24 órával elhalasztották. A NASA szóvivője szerint az újabb halasztás azt követően vált szükségessé,  hogy problémák merültek fel egy számítógéppel, amely a Discovery három hajtóművének egyikét ellenőrzi.

A Discovery a három tagból álló amerikai űrflotta legidősebb tagja, és már csak ez az egy útja van hátra, mielőtt kivonják a  forgalomból. Az űrhajók magas működési költségei (évente 3 milliárd  dollár), a folyamatos biztonsági problémák, valamint az amerikai  űrkutatás irányának változása nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy  leállítsák az 1981-ben kezdődött űrsikló-programot.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) - amely 352 kilométerrel a Föld felett kering - 16 nemzet 100 milliárd dolláros közös projektje. Az  állomás amerikai részlegének utolsó részegységét a Discovery viszi  fel az űrbe.

A Discovery mostani utolsó útjára hat űrhajós készül, a küldetés célja a Nemzetközi Űrállomás lehetséges bővítésének vizsgálata.

Az indítást már többször elhalasztották, legutóbb az elmúlt hét végén, amikor az űrkutatási hivatal illetékesei az irányítórendszer nyomástesztje során héliumszivárgást fedeztek fel.

Rovatok