Index Vakbarát Hírportál

Ozzy Osbourne egy mutáns

2010. november 4., csütörtök 13:37

Genetikusok vizsgálták meg a 61 éves rocklegenda Ozzy Osbourne, a Black Sabbath egykori frontembere DNS-ét, aki az utóbbi években az MTV-n futó Osbournes című reality show-val került vissza a reflektorfénybe.

Ozzy karrierje kezdete, vagyis a hatvanas évek vége óta hírhedt volt önpusztító életmódjáról, alkohol- és drogproblémáiról. Az amerikai Knome géntechnológiai cég szakértői a rocker DNS-ének megvizsgálásával arra jutottak, hogy egyedi génmutációinak köszönheti, hogy túlélte az évtizedeken át tartó drogozást.

A vizsgálatból kiderült, hogy Ozzy szervezete az áltagembernél hatszor gyorsabban és hatékonyabban bontja le az alkoholt, és a legtöbb drog hatóanyagait – viszont ugyanez a genetikai háttér hasonlóképpen megemeli a függőség kialakulásának kockázatát is.

Olyan génmutációkat is felfedeztek a kutatók Ozzy genomjában, amilyeneket eddig sosem láttak, ezek szintén összefüggésben lehetnek a drogokkal kapcsolatos ellenállóképességgel, de azzal a ritka betegségével is, ami a Parkinson-kórhoz hasonló kézremegését okozza.

Ha eljön a világvége, a csótányok fogják túlélni, meg Ozzy és Keith Richards – nyilatkozta a rocksztár felesége Sharon Osbourne a New York Daily Newsnak.

Rovatok