Index Vakbarát Hírportál

Újra láthatnak a vakok

2010. november 4., csütörtök 15:30

Német és amerikai kutatók a látást helyreállító implantátumon dolgoznak

Az első állatkísérleteket még 1995-ben kezdték el azok a német és amerikai tudósok, akik nemrég készültek el egy olyan elektronikus implantátummal, ami lehetővé teszi a vakoknak a tárgyfelismerést és a nagyobb betűkből álló szövegek elolvasását.

Egyre nagyobb károsodás

A világon több mint 15 millió beteg szenved az örökletes, vagy az öregkorból adódó retinasorvadástól. A betegség kezdetekor a szemhártya közepe károsodik, később a kór a látómező többi részére is kiterjed, teljes vakságot okozva. A német Tübingeni Egyetem kutatói Eberthart Zrenner vezetésével egy 1500 darab fényérzékeny diódát tartalmazó elektronikus implantátumot készítettek, amit a retina azon részébe juttatnak be, ahol az elhalt receptorsejtek (a fényt érzékelő csapok és a színes látást elősegítő pálcikák) helyezkednek el.

A külső energiaforrással működő diódák fény hatására stimulálni kezdik a mellettük lévő idegsejtet, ami jeleket kezd el küldeni az agyba, ami pedig azt hiszi, hogy egy hagyományos receptorsejttől kapta a fényinformációkat. A tudósok beszámolója szerint a kísérletben részt vevő első három önkéntes közül mindegyik fel tudta ismerni a fényes tárgyakat, egyikük a sötétebbeket is, sőt nagybetűkkel írt szöveget is el tudott olvasni.

A szemben található idegek általában alkalmazkodnak a beérkező vizuális ingerekhez, és egy rövid idő elteltével leállnak azok továbbításával. A szem apró mozdulataival korrigálja ezt oly módon, hogy folyamatosan ide-oda vetíti a képet a szomszédos sejtek között, így mindegyiknek van ideje a regenerálódásra és a jelek továbbításának újrakezdésre. Mivel az implantátum a szem belsejében helyezkedik el, a kísérletek során normálisan működött ez a mechanizmus – árulta el Zrenner.

Külső segítség

A csapat most egy másik, fejre szerelhető kamerán dolgozik, ami a bejövő képet közvetlenül a szemidegre továbbítja. A kényelmesebb viseletű eszköz hátránya, hogy mivel az inger a szemen kívül képződik, a szem nem tudja azt az apró mozgásokkal megőrizni, így a páciens kénytelen gyorsan mozgatni a fejét. Előnye, hogy az energiaforrását sebészeti beavatkozás nélkül lehet cserélni, így a páciens nagyobb mobilitást élvezhet: elhagyhatja a kórházat, amikor csak akarja.

Elővigyázatosságból az első kísérletek során néhány hét után eltávolították az implantátumokat – nyilatkozta Walter Wrobel, az implantátum piacra dobása céljából alapított cég, a Retina-Implant vezetője, aki elmondta, hogy az új típusú eszközöket mindaddig viselheti a beteg, amíg nem tartja zavarónak, biológiai időkorlát már nincs a hordására.

Rovatok