Index Vakbarát Hírportál

Vérré alakítható a bőr

2010. november 8., hétfő 11:00

Bőrsejtekből kiindulva közvetlenül sikerült vért létrehozniuk kanadai kutatóknak. A Nature tudományos magazinban vasárnap közzétett tanulmány eredményeit rákkezelésekben hasznosíthatják.

Bőrből kiindulva hoztak létre vért a Michael G. DeGroote orvosegyetem munkatársa. A módszer kikerüli az őssejtek alkalmazását, újszerű megközelítésével egyszerűsíti a folyamatot.

Ha sikerül egy ember saját bőrsejtjeiből kiindulva létrehozni transzfúzióra alkalmas vért, akkora a műtéti beavatkozásokhoz vagy a vérszegénység kezelésére szükséges vérért nem kell a vérbankokhoz fordulni, hanem megoldható saját készletből.

A mostani bejelentés szerint a kutatók egy 4x3 centiméteres emberi bőrdarabból egy adag transzfúzióra elegendő vért tudnának új módszerükkel előállítani. Mick Bhatia, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az eljárásban nem szükséges a bőrsejteket előbb pluripotens őssejtekké alakítani. Így időt takarítanak meg, ráadásul elkerülhető a veszély, hogy az őssejtekből tumor fejlődik ki.

Leginkább a csontvelő átültetésre szorulók profitálhatnak az új módszerből - véli John Kelton, a McMaster Egyetem szakértője. Az eljárás klinikai próbái 2012-ben kezdődhetnek el, de öt-tíz év is eltelhet, mire általánosan használhatják az orvoslásban.

Rovatok