Index Vakbarát Hírportál

Aranyérmet nyert a magyar lipidszenzor

2010. november 10., szerda 15:19

Először és rögtön sikerrel indult a Debreceni Egyetem nemzetközi csapata a genetikailag módosított gépek versenyén. Az elért arany fokozat azt jelenti, hogy a hallgatók a világ élvonalába tartoznak.

Évente rendezi meg a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) az iGEM nevű diákversenyt, és az idén induló 133 csapat egyike a Debreceni Egyetemé volt. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a versenyen az elemekre épülő szintetikus biológia eszköztárát kell kibővíteni.

A verseny megértéséhez 2002-ig kell visszarepülni az időben. Tom Knight ugyanis ekkor találta ki az MIT-n dolgozó munkatársaival, hogy a biológiai tervezést leegyszerűsítik, hogy a kutatók ideje ne az eszközök tervezésével menjen el, hanem a valódi problémák megoldásával. Moduláris rendszert készítettek, amely a LEGO épőkockáihoz hasonlóan működik: szinte bármit elő lehet állítani néhány szabványos alapelemből.

A magyar csapat ezeket a biológiai építőkockákat lipidszenzorokkal egészíti ki. Ezek olyan eszközök, amelyekkel például olajszennyeződéseket lehet azonosítani. Projektjük arany fokozatot ért el, amivel csapat a top 30 százalékba került.

Rovatok