Index Vakbarát Hírportál

A magas emberek gazdaságosabban sétálnak

2010. november 15., hétfő 16:14

Peter Weyland professzor és kutatócsapata a texasi Southern Methodist egyetemen azt állapította meg egy kísérletsorozattal, hogy a magasabb emberek kevesebb energiát használnak fel a járáshoz, így később fáradnak el mint az alacsonyabbak.

A kísérletekben 5 és 32 év közötti gyerekek és felnőttek vettek részt, a magasságuk 107 és 183 cm, a tömegük 16 és 89 kg között mozgott. A tesztalanyoknak kényelmes séta (0,4 m/s sebesség) és sietős gyaloglás (1,9 m/s) között állított futópadokon kellett gyalogolniuk, miközben mérték az oxigénfelvételüket és a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy testmagasságtól és életkortól függetlenül mindenki ugyanannyi energiát fordít egyetlen lépésre – és mivel a magasabb emberek a hosszabb lábaik miatt nagyobbakat lépnek, azonos távolságot az alacsonyabbak nagyobb energiabefektetés árán tesznek meg.

A kutatók megalkották a járás energiaszükségletét megadó képletet, ami a magasságot, tömeget, átlagos sebességet és lépéshosszt figyelembe véve az eddigieknél sokkal pontosabban adja meg az elfogyasztott kalóriák számát. Ez az eddigieknél realisztikusabb értékeket mutató futógépek fejlesztésére ad lehetőséget, sokat segíthet az orvostudományban, ahol az energiafogyasztás mérése fontos diagnosztikai eszköz, és állítólag a katonaság is élénken érdeklődik a technológia iránt.

Rovatok