Index Vakbarát Hírportál

Közeleg a Nemzetközi Vécénap

2010. november 16., kedd 12:21

Minden évben kétmillió haláleset vezethető vissza a rossz egészségügyi körülmények miatt kialakuló fertőzésekre. Erre próbálja felhívni a figyelmet a Vécé Világszervezet.

A hiányos higiéné miatti hasmenéses megbetegedések a gyerekek körében világszerte annyi halálos áldozatot követelnek, mint az AIDS, a tbc és a malária együttvéve - hangsúlyozta egy nemzetközi kutatócsoport a PlosMedicine című szaklapban megjelentetett tanulmányában. Az öt év alatti gyermekek haláleseteinek kilencven százaléka hasmenéses betegségekre vezethető vissza. Ezek kétharmada tizenöt fejlődő országban következik be.

A halálos kimenetelű betegségek tömeges megelőzésére higiéniára, vízelvezető rendszerre és tiszta víz biztosítására volna szükség, de vécék építésével, illetve egyszerű szappanos kézmosással is sokat lehetne tenni az ügy érdekében. Mindenekelőtt azonban az érintettek magatartásán kellene változtatni.

A világ népességének tizenhárom százaléka otthonától távol fekvő és ellenőrizetlen forrásokból szerzi be a vizet, ami nem mindig tiszta, és nem is áll korlátlanul rendelkezésre. Az ázsiai nagyvárosokban öt vízvezetékből egy nem felel meg a nemzetközi tisztasági előírásoknak. A Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: minden embernek joga van megfelelő minőségű illemhelyre.

Az ENSZ becslései szerint a Földön 2,6 milliárd embernek nincs vécéje - a világszervezet szeretné, ez a szám 2015-re a felére csökkenne.

Rovatok