Index Vakbarát Hírportál

Kolumbusz előtt 500 évvel amerikai indiánok jártak Európában

2010. november 19., péntek 11:14

Bár az iskolában azt tanuljuk, hogy Amerikát Kolumbusz fedezte fel 1492-ben, a történelemtudomány inkább a viking legendákban leírt változatot támogatja, ami szerint ötszáz évvel előbb, a tizedik században a viking felfedezők Grönland kolonizálása után eljutottak a mai Kanada keleti partvidékére is.

Egy genetikai vizsgálat most azt bizonyítja, hogy valójában az észak-amerikai indiánok is felfedezték Európát ötszáz évvel Kolumbusz útjai előtt. A spanyol genetikusok által végzett kutatás eredményeit az American Journal of Physical Anthropology közölte.

A kutatók 80 ma Izlandon élő személyben találták meg egy észak-amerikai közös ős genetikai örökségét. Az elmélet szerint az ősanyát a 10. századi viking hódítók hozták haza magukkal Izlandra, és a vérvonala a mai napig fennmaradt.

A kutatók most megpróbálják a genetikai kapcsolatot pontosítani, és a XI. századi kelet-kanadai viking település, L'Anse aux Meadows feltárt temetkezési helyeiről származó DNS mintákkal összevetni az indián izlandiak génállományát.

Rovatok