Index Vakbarát Hírportál

Megmentenék a jegesmedvéket Alaszkában

2010. november 25., csütörtök 13:29

A jegesmedvék túléléséhez jelölt ki területeket Alaszkában az amerikai kormány, amely ezzel a lépéssel próbál segíteni a sarkköri jégtáblák olvadásával veszélybe került állatokon.

Az amerikai Vadvédelmi és Halászati Szolgálat Alaszka területén egy 484 ezer négyzetkilométeres területet különített el arra a célra, hogy a globális felmelegedéssel a jégtáblákról kiszorult jegesmedvék utolsó menedéke legyen. A döntés egyben azt is jelenti, hogy az ásványkincsekben gazdag területen ezentúl minden beruházást körültekintőbben kell majd kezelni.

Az Egyesült Államokban a jegesmedvéket még nem a veszélyeztetett, hanem csak a sebezhető fajok kategóriájába sorolják. Környezetvédők viszont attól tartanak, hogy az északi jégsapkák visszahúzódásával kiaknázható területeken a bányászati tevékenység további károkat okoz majd az élővilágban.

A medvékért aggódók elsősorban a kőolaj kitermelést nevezték meg fő veszélyforrásként, utalva a BP olajcég Mexikói-öbölben okozott természeti katasztrófájára. Az amerikai földtani intézet 2008-ban megjelent beszámolója szerint a sarkkörön túli területeken mintegy 90 milliárd hordónyi nyersolaj és roppant mennyiségű földgáz vár kiaknázásra.

Rovatok