Index Vakbarát Hírportál

Kvark-gluon-plazmát készítettek a CERN-ben

2010. november 28., vasárnap 15:06 | aznap frissítve

Három hete ütköztetnek ólomionokat a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az LHC-ben, és a kísérleteknek máris megszületett az első komoly eredménye. Készítettek egy kis kvark-gluon plazmát, amely nem sokkal az ősrobbanás után jött létre.

Részecskekutatók előállítottákaz ősrobbanás és az univerzum keletkezése után nem sokkal létrejött anyagot. A kvark-gluon plazmát ólomionok ütköztetésével tudták előállítani a svájci-francia határon lévő Large Hadron Collider részecskegyorsítóban.

A tudomány mai állása szerint amikor az ősrobbanás megtörtént, a többek között a protonokat és neutronokat is alkotó elemi részecskék, a kvarkok és gluonok néhány pillanatig szabadon léteztek. Aztán ahogy az univerzum elkezdett lehűlni, a kvarkok és a köztük kölcsönhatást közvetítő gluonok összeálltak például protonokká és neutronokká, a ma ismert részecskék „kifagytak” ebből a kvark-gluon plazmának nevezett őslevesből.

Körülbelül három hete kísérleteznek ólomionokkal a kutatók, és számítottak a kvark-gluon plazma létrejöttére. A reakció intenzitása azonban sokkal erősebb volt a vártnál.

Az eredményeket még elemezni kell annak érdekében, hogy jobban megértsék a folyamatot. Az ősleves jobb megismerésétől azt remélik a kutatók, hogy hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot. dr. Lévai Péter, a KFKI RMKI fizikusa, az LHC ALICE detektoránál dolgozó magyar csoport vezetője korábban elmondta, hogy a kvark-gluon plazmáról szóló cikkekre még legjobb esetben is hónapokat kell várni, mert az adatelemzés sok időt vesz igénybe.

Rovatok